Pazartesi, Aralık 18, 2006

Küçük Evin Mutfağı'ndan Tepsi Böreği (Temel Tarif)


Hani bazı tarifler vardır, sizi hiç utandırmaz. Her yaptığınızda damak tadınıza uygun bir sonuç alırsınız. Riske girmezsiniz. İşte bu tarif de benim için öyle. Pek çok börek tarifi denememe rağmen bence "börek gibi börek" denilebilecek yegane tarif bu. Temel malzemesi aynı olan, iç malzemesini ise çeşit çeşit yaptığım bu börek özellikle Pazar günleri Küçük Evin Mutfağı'nda sık sık pişer, o gün yolu bize düşenler bayıla bayıla yerler.
Sabah kahvaltılarınızda, çay saatlerinizde bu böreği mutlaka deneyin derim. Resimde gördüğünüz böreğin iç malzemesi kıymalı ve patatesli. Bir önceki hafta ıspanaklı bir iç hazırlamıştım. Aşağıda her iki iç tarifini de veriyorum. Her börekte olduğu gibi bu böreği de bir gün önceden hazırlayıp 1 gece buzdolabında bekletirseniz daha güzel oluyor. Böreği servisten 2-3 saat önce pişirir, biraz dinlendirdikten sonra ısıtıp servis yaparsanız lezzetinin daha bir oturduğunu farkettim. Şart değil ama aklınızda olsun.

Tepsi Böreği Temel Tarif

Malzemeler
3 yufka
3 yumurta
En az 3 bardak süt (Biraz daha fazla olmasında hiçbir sakınca yok. Sosu ne kadar bol olursa bu börek o kadar lezzetli oluyor)
1/3 bardak sıvıyağ
üstü için: 1 kaşık sıvıyağ, 1 yumurta sarısı
Kare borcam veya benzer ölçülerde herhangi bir fırın kabı

Kıymalı Patatesli İç
1 kase kıyma
1 tutam maydonoz (1 demet maydonozun yarısından biraz daha az)
1 orta boy patates (çiğden rendelenmiş)
Tuz, karabiber
(Kıymayı hiç yağ ilave etmeden teflon bir tavada kavurun. Tuzunu karabiberini koyun. Maydonozu incecik kıyıp kıymaya ilave edin. Böreğinize iç koyma sırası geldiğinde önce çiğden rendelediğiniz patatesi yufkaya yayın, üstüne kıymalı bu içi ilave edin.)

Ispanaklı İç
1 kilo veya 750 gram ayıklanmış yıkanmış ıspanak (Hazır poşet ıspanak da olur)
1 orta boy soğan
1 kase beyaz peynir (ufalanmış)
1 orta boy patates (çiğden rendelenmiş)
tuz, karabiber, pul biber
(Soğanı yemeklik doğrayıp, 1-2 kaşık bitkisel yağda hafifçe öldürün. Daha sonra ıspanakları ilave edin. Ispanaklar suyunu salıp çekinceye kadar harlı ateşte kavurun. Tuzunu, karabiberini ilave edin. İç malzemesini koyarken önce çiğden rendelediğiniz patatesi, sonra ıspanağı en son peyniri yufkaya koyun)

Yapılışı
Önce fırın tepsinizi yağlayın. 1 yufkanın tamamını tepsiye yayın. Yufkanın fazlası tepsinizin kenarlarında dışarı sarkacak.
Diğer iki yufkayı elinizle kabaca 4'e bölün.
Yumurtaları çırpın, sütü ve yağı ilave edin. Bolca bir sos elde edeceksiniz.
Yaydığınız ilk yufkadan başlamak üzere her kata bir kepçe ile sostan döküp yayın, diğer kat yufkayı serin. 2. yufkanın son katını serdiğinizde sos dökmeden iç malzemeyi koyun. 3. yufkanın ilk katını üzerine serip, sos-yufka-sos işlemine devam edin. Yufkalar bittiğinde tepsiye serdiğiniz İlk yufkanın tepsinin dışına sarkan kenarlarını böreğin üzerine kapatın. 1 yumurta sarısı ve 1 kaşık yağ ile hazırladığınız karışımı bir fırça ile böreğin üzerine sürün. 170-180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun, Pınar

1 Comments:

At 5/10/12 08:40, Blogger s.k.y. said...

Harika bir tarif artik baska tarif denemiyorum, tesekkurler..

 

Yorum Gönder

<< Home