Çarşamba, Kasım 08, 2006

Solin'in Patlıcan Beğendili Tartı

Bu tartı ilk olarak arkadaşım Solin'de tatmıştık. Ben çay sofrası için hazırladım ama siz arzu ederseniz akşam yemeği davetlerinizde başlangıç olarak da servis yapabilirsiniz.

Malzemeler
Tart Hamuru için
200 gr un
100 gr tereyağ
3-4 çorba kaşığı buzlu su
1 çay kaşığı tuz
Patlıcan Beğendi için
2-3 adet orta boy bostan patlıcanı
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı un
aldığı kadar süt (soğuk olmalı)
1 bardak kaşar rendesi
tuz, karabiber, muscat rendesi

Yapılışı
Unu, küçük parçalara ayırdığınız tereyağ tuz ve buzlu su ile birlikte yoğurun. (Önce tereyağını unla birlikte parmaklarınızla ufalayın, suyu yavaş yavaş ilave edin) Biraz sert bir hamur elde edeceksiniz. Hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin. Daha sonra 23cm'lik yağlanmış tart kalıbına kenarları hafifçe dışarı taşacak şekilde elinizle yayın.
180-200 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğumaya bırakın.

Bostan patlıcanlarını yıkayıp zeytinyağı ile yağlayın ve kızgın fırında közleyin. Közlenen patlıcanları bir kaşık yardımıyla kabuklarından ayırın ve bıçakla ince ince kıyın. Bir süzgece koyup fazla suyunu süzdürün.
Diğer yandan tereyağını bir kaserolde eritin ve biraz kızdırın. Unu ilave edin ve karıştırarak kavurun. Un kokusu geldiğinde soğuk sütü azar azar çırpma teliyle devamlı karıştırarak ilave edin. Pütürsüz, koyu boza kıvamında bir beşamel sos elde edene kadar işleme devam edin. Sos kıvama geldiğinde patlıcanları ilave edin ve 5 dakika daha karıştırarak pişirin. (Bu aşamada dilerseniz el blendırından da geçirebilirsiniz.) Ocağın altını kapatın. Kaşar rendesinin yarısını patlıcanlı beşamele ilave edin. Tuz, karabiber ve muscat ile (arzuya bağlı) tadlandırın.

Çiğliği giden ve ılınan tart hamurunun içine karışımı ilave edin. Kalan kaşarı üzerine serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana dek pişirin.
Afiyet olsun...

Not: Tart hamuruna da tuz koyulduğu için beğendinin içine tuzu dikkatli koyun. Aksi takdirde biraz tuzlu oluyor. Bir de kışın patlıcanlar biraz acımsı oluyor. Yazın daha güzel sonuçlar elde edilebilir sanırım.

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home