Pazartesi, Haziran 19, 2006

Hafta sonu Lezzetleri; Wholemeal Country Loaf


Wholemeal Country Loaf (Mary Berry's Complete Cookbook'tan)
Ekmek yapmak insana iyi geliyor. Hamuru yavaş yavaş yoğurmak, mayanın hamuru kabartmasını beklemek, pişerken tüm evi dolduran mis gibi ekmek kokusunu duymak... Hepsi bir ritüel sanki.


Malzemeler

700 gr kepekli un
50 gr keten tohumu (bunun yerine toplam 750 gr kepekli un kullanabilirsiniz)
30 gr tereyağ
1 çorba kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
20 gr yaş maya
Yeteri kadar ılık su
Yarım çay bardağı süt

Yapılışı

Kepekli un, keten tohumu ve tereyağını elinizle mıncıklayarak karıştırın, tuzunu ve şekerini ilave edin. Mayayı 2-3 çorba kaşığı ılık su ile eritip 2-3 dakika bekletin. Unun ortasını havuz gibi açarak mayayı ve azar azar ılık suyu ilave ederek yapışmayacak kıvamda, yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hafif yağlanmış bir kapta üstüne nemli bir bez kapatarak 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Bu süre sonunda mayanın etkisiyle hamurun miktarı neredeyse 2 katına çıkmış olacaktır. Bu hamuru hafifçe unladığınız bir zeminde tekrar 3-4 dakika yoğurun ve yine hafifçe yağladığınız 20cm'lik kelepçeli bir kaba elinizle bastırarak yayın. Hamurunuzu tekrar 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bir saatin sonunda bıçakla hamurun üstünü 8 eşit parça şeklinde çizin. Sütle üstünü ıslatın. Çörek otu ya da susam serpip 220 derecede önceden ısıtılmış fırında üstü kızarana kadar pişirin. Ekmeğinizin üstüne bıçakla vurduğunuzda içi boşmuş gibi bir ses duyduğunuzda pişmiş demektir. Ocaktan çıkarıp soğumaya bırakın. Afiyet olsun...

0 Comments:

Yorum Gönder

<< Home